Author Topic: REPAIR GUIDE - TurboExpress/PC Engine GT: Video Fix  (Read 8268 times)

nodtveidt

  • Guest
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #30 on: April 10, 2008, 08:33:36 AM »
Dead pixels are unfixable, but stuck pixels seem to be fixable in some cases. As for the screen, I've now managed to tear a TE completely apart, so I can study how the screen works and see if a replacement screen can be used. There's always the possibility of molding new plastic shells and using newer, larger screens, while in the process, reducing battery usage. I'd even like to find a way to attach the backup RAM, but that's more than likely a pipe dream.

nat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7085
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #31 on: April 10, 2008, 05:41:52 PM »
I'm currently running the program on a PC Engine GT that I own. It has two stuck pixels. So far, no luck. I'm wondering how long I ought to let it run. I'm running it on "FAST CYCLE" right now.

...still no luck, just switched to SLOW CYCLE...

Oh well, no luck. Tried it on two units (one of them was yours). It was worth a try, I guess.
« Last Edit: April 10, 2008, 06:37:12 PM by nat »

WoodyXP

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 607
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #32 on: April 10, 2008, 08:15:06 PM »
Thanks for posting this, Nat.  I'll keep this thread in my back pocket in case mine goes bad. *crosses fingers*  8)

Sinistron

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1865
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #33 on: April 11, 2008, 01:49:48 AM »
Well I got my express back from Nat yesterday (QUICK turnaround) and I must say :clap: everything is in fine form, screen is working stellar, sound issue is fixed, and Nat even fixed a stuck pixel- a surprise that I wasn't expecting.  Played some Hero Tonma on it yesterday and I am a very happy camper. 

Thanks again Nat.  :D

Quote from: Tatsujin
atm its just amateurish boytoy shizzle
Quote from: Tatsujin
they will bust me for consuming drug until they found out what it was in real

chop5

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 203
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #34 on: April 22, 2008, 05:57:46 PM »
did it today works perfect! thanks nat  :clap:  saved a tg expres from the dumpster.  I used a 4.7 50v cap i had laying around the house (was too lazy to go to radio shack)
AKA jetblue
Gentlemen behold...The chopsado!
http://img.photobucket.com/albums/v238/jetbue7/prchopsado.jpg tg-16 region converter or some weird bow tie

turbokon

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2181
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #35 on: April 26, 2008, 10:11:36 AM »
Thanks nat.  I'm going to add this to my list of services.  I hope you don' t mind.
Turbo fan since 1991 after owning my first system.

Check out my website:)
www.tg16pcemods.com

nat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7085
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #36 on: April 26, 2008, 10:34:00 AM »
Ha, of course not. Share the wealth.  :D

Jitawa

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 69
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #37 on: April 26, 2008, 11:37:11 AM »
I've gotta say, I'm really looking forward to having a working express again.

imnes

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #38 on: May 12, 2008, 02:40:37 PM »
Was attempting this repair and I think I overheated the component, the solder pad for the positive side of the capacitor pulled away from the board.  Where else can I attach the positive lead of the capacitor to repair this?


chaoticjelly

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #39 on: May 23, 2008, 05:53:16 AM »
I actually posted the same information in October of last year, but didn't create a breaking news thread  :D

http://www.pcenginefx.com/forums/index.php?topic=3686.0

Necromancer

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 21066
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #40 on: May 23, 2008, 06:22:07 AM »
I actually posted the same information in October of last year, but didn't create a breaking news thread  :D

Not quite the same information, as nat narrowed it down to a single culprit and provided pretty pictures.  :wink:
U.S. Collection: 97% complete    153/157 titles

Turbo D

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3989
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #41 on: May 23, 2008, 11:23:20 AM »
I would like to thank Nat for narrowing it down to one capacitor. If it wasn't for Nat, I would have had to replace every freaking cap on that damn pcb! It was an easy fix to do, thanx Nat!  :mrgreen:

nat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7085
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #42 on: May 23, 2008, 11:28:16 AM »
Sure guys, no prob...

And I was gonna say! I actually looked at that thread when I was trying to figure it out, and I was just now about to hit my head against the wall if the answer had been there the whole time and I simply overlooked it.

Duo_R

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3302
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #43 on: September 03, 2008, 08:16:30 AM »
I see how you remote mount. Is there just enough space to mount SM caps on this thing? Anyone know a trick how to solder SM caps on VS having to use wires?

Also, can you post the list of caps values and quantities that I will need to order (I will probably just want to replace all of them since there aren't that many)?
« Last Edit: September 03, 2008, 09:01:19 AM by Duo_R »
Add my YouTube channel: http://youtu.be/sOg93QUtlg0

For sale trade list: http://tinyurl.com/2csm7kq

Duo_R

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3302
Re: Breaking News! TURBOEXPRESS / PC ENGINE GT VIDEO FIX!
« Reply #44 on: September 14, 2008, 10:07:44 AM »
Here is how I installed my cap, I am using a technique that doesn't require the use of wires (I realized that you didn't use wires on the video cap, but you can do the same thing for the sound fix)..
Add my YouTube channel: http://youtu.be/sOg93QUtlg0

For sale trade list: http://tinyurl.com/2csm7kq